Pagina's

dinsdag 3 augustus 2010

Nieuw ontwerp voor windturbine met verticale as

Ondanks dat huidige windmolens uitstekend blijken te werken, toch blijft men nieuwe modellen van windmolens ontwerpen. Dit omdat de ingenieurs opzoek zijn naar het ontwerp die het grootste vermogen heeft. Eén van deze nieuwe ontwerpen is de Aerogenerator X windturbine. Deze windturbine zou een vermogen hebben van 10 MW. Dit is groter dan de conventionele windmolens, deze hebben in het algemeen een vermogen die tussen de 1 MW en 5 MW ligt. Er bestaan wel al grotere modellen die tot 7,5 MW aan vermogen kunnen leveren. De Aerogenerator X is ontworpen als off-shore windturbine en dient dus in de zee geplaatst te worden. Deze nieuwe windturbine werd ontworpen door de bedrijven Arup en Grimshaw in opdracht van het Britse bedrijf Wind Power Limited.


Het grootste verschil in het ontwerp van de Aerogenerator X in vergelijking met een conventionele windturbine is dat de wieken hier een verticale as aandrijven. Deze as is dat verbonden met de as van de generator die de elektriciteit opwekt. Dit zorgt ervoor dat de zwaarste onderdelen van de windturbine geconcentreerd zitten in de basis van de windturbine en niet helemaal bovenaan aan de top. De vorm van de wieken van de Aerogenerator X is gebaseerd op een vorm van de zaadjes van een esdoorn. De Aerogenerator X heeft wel zeer grote wieken. In totaal is de diameter van de draaicirkel 275 meter breed. Bij dit ontwerp zijn de krachten die inwerken op de structuur van de windmolen minder groot dan bij een conventionele windturbine. Daardoor kan men deze veel groter maken.

Doordat nieuwe windturbines steeds een groter vermogen hebben dan de vorige modellen, is het vaak zo dat de nieuwe modellen groter zijn. Wanneer je een grotere windturbine maakt dan neemt het vermogen exponentieel toe. Maar hoe groter de windturbine, hoe zwaarder ze ook wordt en hoe meer materiaal er nodig is om deze te maken. De conventionele windturbine heeft 3 wieken die een horizontale as aandrijven. Dit design werkt uitstekend voor de huidige modellen. Er is wel één nadeel aan dit ontwerp, namelijk dat het niet mogelijk is om deze steeds groter en groter te maken. Wanneer je dit model verder uitvergroot dan worden de krachten op de structuur ondragelijk. Dit zorgt ervoor dat de ontwerpers op zoek zijn gegaan om zo'n groot mogelijk vermogen te krijgen zonder dat de windturbine al te zwaar wordt. De Aerogenerator X is maar half zo hoog en weegt de helft als een conventionele off-shore windturbine.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Klik rechts onder het commentaar-kader op "Aanmelden via e-mail" indien u via mail op de hoogte wilt blijven van de nieuwe reacties op deze post.